Hvordan kjøpe kryptovaluta

 

Mange muligheter

Det er mange nettsider der en har mulighet til å kjøpe kryptovaluta, det er også flere kryptobørser. En forhandler er en nettside der du kan kjøpe kryptovaluta med vanlig valuta. En kryptobørs er en børs der du bruker kryptovaluta for å kjøpe annen kryptovaluta. For å gå til siden, trykk på bildet. Er du usikker på om du vet nok, kan det være lurt å investere en liten sum. Dette gir deg motivasjon til å lære mer, da du føler du blir nødt til å kunne forklare din avgjørelse til familie og venner.

Du kan også få personlig hjelp.

Bruker du disse linkene, støtter du denne nettsiden. Noen av linkene gir også rabatter til deg etter du har lagd en bruker eller oppfylt visse kriterier. Takk for støtten!

Anbefalt

Best til å kjøpe kryptovaluta

Coinbase er den mest populære forhandleren for å kjøpe Bitcoin, Bitcoin cash, Ethereum og Litecoin. Lager du bruker på Coinbase kan du også bruke GDAX 1 med samme bruker. Dette er også den mest brukervennlige nettsiden og appen å kjøpe kryptovaluta på. Her kan du også bruke visa kort, som gjør det lett å overføre penger raskt. Coinbase har også en app til Iphone og android.

Best tilgang til kryptovaluta

Binance er den mest populære kryptobørsen på markedet. Her får du tak i de fleste kryptovalutaene du vil ha. Transaksjonskostnader er på 0.05% som er lavt i forhold til mange av konkurrentene. Det er anbefalt å laste ned Binance sin klient etter du har registrert deg, da denne er mye raskere enn å bruke nettsiden. Fordelen med en stor børs, er at det er vanskelige for andre å manipulere kursen til en kryptoaluta. Binance har også app for Iphone og android.


Flere alternativ

Best til å lære kjøp og salg

eToro er garantert den letteste forhandleren å bruke. Her kjøper du ikke faktiske kryptovaluta, men differansekontrakter (CFD). For deg betyr dette at du ikke kan ta ut, og flytte kryptovaluta, fordi du ikke eier dem. Men om du kun er ute etter å investere i valutaen, er ikke dette noe problem, da du ikke trenger å flytte på den. Du kan kjøpe mange valuta her, som Bitcoin, Ethereum, Ripple, Stellar, Neo osv. Her kan du også kjøpe forskjellige aksje, og øve på trading uten å bruke ekte penger.

Bitfinex også en populær kryptobørs, men her må du minimum legge inn en verdi av 10.000 USD

Etherdelta er en desentralisert kryptobørs, her har du din egen lommebok og kan derfor la pengene ligge uten å være redd for å bli hacket.

1GDAX er på samme platform som coinbase, men er mer avansert og har lavere transaksjonskostnader. For å bruke det er det også større krav for idetifisering.


Slik betaler du skatt

Hvordan og hvor du betaler skatt finner du på Skatteetaten

SKATT PÅ GEVINST

I Norge (2019) er det 23% skatt på gevinst på investeringer. Dette betyr at om du tjener 5000 kr på bitcoin, skal 23% av den gevinsten bli skatt, altså 1150 kr. Å finne gevinst er veldig lett, først må du se på hvor mye du har når du selger, og deretter subtrahere hvor mye du betalte når du kjøpte.

 • Du selger 1 Bitcoin for 120.000 kr
 • Du kjøpte den Bitcoinen for 50.000 kr
 • 120.000 kr - 50.000 kr = 70.000 kr
 • 70.000 kr * 0.23 = 16.100 kr

Du skal betale 16.100 kr i skatt.

Skatt på børshandel

Du har brukt Binance, og har over tusen transaksjoner i år. Det er snart nyttår og du har ikke orket å se igjennom alle transaksjonene, da det er alt for mye arbeid. Heldigvis fant du denne siden og kan nå få en lettvint metode å gjøre det på.

 • Du satt in 10.000 kr på Binance i form av Bitcoin.
 • Du handlet mange forskjellige coins, noen også frem og tilbake for å ta profitt av spekulanter.
 • På slutten av året har du 200.000 kr men du har ikke tenkt å ta noe ut.
 • Siden du har utført transaksjoner og fått gevinst må du likevel betale skatt.
 • 200.000 kr - 10.000 kr = 190.000 kr
 • 190.000 * 0.23 = 43.700 kr

Du skal betale 43.700 kr i skatt.

Skatt på mining gevinst

Er du en miner skal du betale 23% på gevinst. I denne situasjonen er gevinst det samme som det du har tjent subtrahert på hvor mye du har betalt i strøm.

 • Du fikk 120.000 kr som belønning for å være miner i løpet av året
 • Du brukte 15.000 kr i strøm med din mining rigg
 • 120.000 kr - 15.000 kr = 105.000 kr
 • 105.000 kr * 0.23 = 24.150 kr

Du skal betale 24.150 kr i skatt.

Få tilbake skatt på tap

Ved tap skal du ha tilbake skatt på samme rate som om du fikk gevinst.

 • Du kjøpte bitcoin for 120.000 kr
 • Du solgte når den var verdt 50.000 kr
 • 50.000 kr - 120.000 kr = -70.000 kr
 • -70.000 kr * 0.23 = 16.100 kr

Du skal ha tilbake 16.100 kr


Slik utfører du transaksjoner

I denne situasjonen kjøper jeg fra coinbase, overfører til exodus for så å sende til binance. Det første du må forstå er at når du har din kryptovaluta på coinbase eller binance, så ligger de på en stor lommebok og så fordeler coinbase og binance lommeboken på deg og andre med en database. Du kan ikke sende fra coinbase til binance for da tror binance at det er coinbase som sender penger til binance og ikke deg. Derfor må du overføre fra coinbase til din egen lommebok først.

For å gjøre dette må du først opprette din egen lommebok, og så finne adressen til den valutaen du vil sende. Jeg bruker exodus og vil sende ethereum. Da finner jeg min adresse med å trykke på:

Wallet > Ethereum > Recieve

Her finner jeg min adresse (0x981b0ecE3AE51F7C2889697D4e50738FF0723fB6). Så går jeg på coinbase, og i dette tilfellet bruker jeg mobil appen. Fra coinbase trykker jeg:

Accounts > Eth Wallet > Trekant oppe i hjørnet til høyre > velger antall ETH og trykker continue > skriver inn adressen eller scanner barcoden > trykker trekanten oppe i hjørnet til høyre > skriv ditt passord

Om du skal sende alt du har fra coinbase må du la en liten sum ligge igjen for å kunne betale minerene. Om du ikke gjør dette henger bare appen seg opp.

For å sende fra exodus til binance må du logge inn på din binance bruker for å finne en adresse å sende til. Derfra trykker du på:

Funds > Deposits > Velg din Valuta

Så velger du din valuta på exodus, og trykker på send. Så kopierer du adressen du fikk fra binance og velger hvor mye du vil sende. Dobbeltsjekk at adressen er riktig og trykk send. Valutaen burde ligge på din binance bruker innen en time.

Slik ser en barcode ut. Disse kan du scanne med forskjellige apper på mobilen, slik at du slipper å skrive inn adressen til lommeboken.

Slik ser en barcode ut. Disse kan du scanne med forskjellige apper på mobilen, slik at du slipper å skrive inn adressen til lommeboken.